Alles over wonen en de laatste woontrends. Ook vind je hier inspiratie op gebied van lifestyle en vrije tijd

Zelf beleggen, doe je zo

Het is maar wat normaal om tegenwoordig een deel van je geld in aandelen te beleggen. Maar als je dat nog nooit gedaan hebt, kan het zomaar zo zijn dat je niet weet waar je moet beginnen en wat je acties voor consequenties hebben. In deze blog vertel ik je over beleggen en hoe je hiermee als particulier kan starten. Zo kan jij straks ook iedere maand wat beleggen. Lees je mee?

Praat met een professional

Als je belegt, investeer je als het ware geld in een bedrijf. Een heel klein deel van dat bedrijf behoort jou dan toe. Je hebt meestal geen zeggenschap want daarvoor is jouw aandeel te klein. Maar je lift dus als het ware wel mee op het succes van het bedrijf. Wanneer je wilt gaan starten met beleggen, raad ik altijd aan om een gesprekje te voeren met iemand die er verstand van heeft, een financieel adviseur bijvoorbeeld. Deze kan jou ook vertellen of het voor jou een goed idee is om te beleggen.

Kleine tips

Er zijn tal van websites te vinden met tips maar ik zal hier de belangrijkste opnoemen:

  • Doe alleen zaken met bedrijven waarvan je precies weet wat ze doen. Beleg in een schoenenmerk bijvoorbeeld. Dat is begrijpelijk en daardoor kan je de markt beter in de gaten houden. Wanneer je belegt in een product of dienst die je niet begrijpt, weet je ook niet wanneer de cijfers de goede of de verkeerde kant opgaan.
  • Geef niet meer uit dan je kan verliezen. Dit is eigenlijk heel logisch. Beleggen is toch een soort gokken maar dan met veel geld. De kans dat je er geld uithaalt is heel aanwezig maar je kan het ook zomaar verliezen. Perk dit in door niet meer uit te geven.
  • Spreiden! Spreid je kansen en dus ook je beleggingen. Zo maak je meer kans op winst en stel je je geld zeker. De kans dat het bij meerdere bedrijven ineens misgaat, is namelijk maar heel klein.

Beperk de risico’s

Nog een manier op de risico’s te beperken is door samen te werken met een broker, hiermee maak je afspraken en hij of zij kan een stop zetten als de cijfers de verkeerde kant opgaan. Wanneer je winst nemen? Als je broker dit aangeeft. Maak wel hele duidelijke afspraken en zet die zwart op wit. Zoals ik al zei: dit gaat vaak om meer geld dan in het casino.