Alles over wonen en de laatste woontrends. Ook vind je hier inspiratie op gebied van lifestyle en vrije tijd

Downlights: een nieuwe manier om uw woning te verlichten

Meer nog dan het meubilair, de vloer of de schilderijen aan de muur, is licht een bepalende factor in de uitstraling van uw woning. Overdag bepaalt de natuurlijke lichtinval hoe uw huisraad erbij ligt. 's Avonds creeert uzelf schoonheid en gezelligheid in huis door de lampen die zich in uw interieur bevinden. Iedereen die verstand heeft van binnenhuisarchitectuur, zal u dan ook adviseren om goed na te denken over de lichtpunten in uw woning. Een lelijke stoel kan een stijlbreuk vormen in uw interieur, maar hiermee vormt het slechts een smetje op een verder onaangetaste setting. Lelijk licht daarentegen, kan een hele ruimte verpesten. Lampen zijn hiermee de belangrijkste elementen in een interieur. In deze blog geef ik een tip voor het verlichten van uw woning. Deze lichten vallen onder de LED-familie maar zijn nog niet heel bekend, waardoor u er wellicht nog niet bekend mee bent. Ik heb het over downlights!

Wat zijn downlights?

Downlights zijn een vorm van LED-verlichting. Het belangrijkste verschil met het licht van een LED spot is dat downlights minder fel licht verspreiden. Dit komt een gezellige sfeer ten goede. Net als de reguliere LED spots is een voordeel van downlights dat u er alle kanten mee op kunt. Downlights zijn eenvoudig in uw woning te installeren en er zijn legio mogelijkheden als het gaat om de kleur van het licht. De standaard opties zijn warm wit, helder wit en koud wit, maar het is ook mogelijk om de LED-lichten elke kleur van de regenboog te geven. Dit kan met zogeheten RGB+CCT LED downlights. Zij bevatten een combinatie van rood, groen en blauw licht waarmee u zelf kunt varieren. Hiermee kunt u alle kleuren, maar ook alle varianten wit licht laten schijnen vanuit de downlights!

Andere voordelen van downlights

Ook op andere gebieden dan lichtkleur en sfeer zijn downlights een aantrekkelijke keuze. Ze zijn zuinig in energieverbruik en zorgen er daardoor voor dat u geld bespaart. Dit is prettig in een tijd waarin de energierekening de laatste jaren flink duurder is geworden. Ook hebben de lampen een strakke uitstraling. Downlights passen hierdoor goed in een modern interieur of bijvoorbeeld een LED wolkenplafond. Door de veelzijdigheid van downlights zijn ook andere interieurstijlen passend om deze vorm van verlichting in te gebruiken. Licht is het belangrijkste element in een interieur. Ga er daarom niet lichtzinnig mee om (pun intented ūüôā ). Voor wie er nog niet bekend mee is, raad ik aan om er zeker eens over na te denken of downlights in uw interieur passen.